Wykonanie
Dziś było konkretnie, bo na wieczór potrzebowałyśmy energii.Niby nic takiego, aaaaaaaaale się najadłyśmy;)SKŁADNIKI NA
KURCZAKA:4 podudzia z
kurczaka1 ząbek
czosnkubiały pieprzmajeranekrozmarynolej rzepakowysólSKŁADNIKI NA
SZPINAK W SOSIE:1
cebula3 ząbki
czosnku4 kawałki
suszonych pomidorów500 gram
szpinaku1 mała
śmietana kremówka (30%)2 łyżki
masłagałka muszkatołowamajeranekoliwa z oliwek/olej rzepakowy
sólWYKONANIE:
Kurczaka i
szpinak można robić równocześnie, jeśli ktoś ogranie.Dla pozostałych po kolei.Zaczynamy od
kurczaka. Myjemy podudzia, osuszamy, wkładamy do miski i przyprawiamy
solą i
białym pieprzem. Ząbek
czosnku siekamy/ścieramy na tarce, dodajemy do
kurczaka, polewamy odrobiną
oleju rzepakowego/oliwą z
oliwek. Odstawiamy na chwilę, a później smażymy np. na rzeczonym
oleju rzepakowym na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy posypać
majerankiem i roztartym
rozmarynem.Sos? Chwila i będzie gotowy.
Cebulę kroimy w kostkę, ząbek
czosnku siekamy/ścieramy na tarce i smażymy na
oleju rzepakowym/oliwie z
oliwek z dodatkiem 2 łyżek
masła. Po chwili dodajemy pokrojone
suszone pomidory. Do tego dodajemy
śmietanę kremówkę (30%), przyprawiamy
solą,
gałką muszkatołową i
majerankiem. Wszystko oczywiście według uznania. Lepiej 3
razy dosalać niż raz przesolić - pamiętajmy! Pamiętajmy też, żeby zmniejszyć ogień, żeby
śmietanka się nie zważyła. Gdy sos zacznie gęstnieć wrzucamy do niego opłukane liście
szpinaku i mieszamy. Możemy podkręcić ogień, ale nie szalejemy;) Po chwili
szpinak straci objętość. Gotujemy chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.
Nakładamy na talerze i zjadamy!