ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś było konkretnie, bo na wieczór potrzebowałyśmy energii.
Niby nic takiego, aaaaaaaaale się najadłyśmy;)
SKŁADNIKI NA KURCZAKA:
4 podudzia z kurczaka
1 ząbek czosnku
biały pieprz
majeranek
rozmaryn
olej rzepakowy
sól
SKŁADNIKI NA SZPINAK W SOSIE:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 kawałki suszonych pomidorów
500 gram szpinaku
1 mała śmietana kremówka (30%)
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
majeranek
oliwa z oliwek/olej rzepakowy
sól
WYKONANIE:
Kurczaka i szpinak można robić równocześnie, jeśli ktoś ogranie.
Dla pozostałych po kolei.
Zaczynamy od kurczaka. Myjemy podudzia, osuszamy, wkładamy do miski i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Ząbek czosnku siekamy/ścieramy na tarce, dodajemy do kurczaka, polewamy odrobiną oleju rzepakowego/oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę, a później smażymy np. na rzeczonym oleju rzepakowym na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy posypać majerankiem i roztartym rozmarynem.
Sos? Chwila i będzie gotowy.
Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy/ścieramy na tarce i smażymy na oleju rzepakowym/oliwie z oliwek z dodatkiem 2 łyżek masła. Po chwili dodajemy pokrojone suszone pomidory. Do tego dodajemy śmietanę kremówkę (30%), przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Wszystko oczywiście według uznania. Lepiej 3 razy dosalać niż raz przesolić - pamiętajmy! Pamiętajmy też, żeby zmniejszyć ogień, żeby śmietanka się nie zważyła. Gdy sos zacznie gęstnieć wrzucamy do niego opłukane liście szpinaku i mieszamy. Możemy podkręcić ogień, ale nie szalejemy;) Po chwili szpinak straci objętość. Gotujemy chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.
Nakładamy na talerze i zjadamy!
Źródło:http://tanitalerz.blogspot.com/2013/04/kurczak-ze-szpinakiem.html