ßßß Cookit - przepis na Z piekarnika. Złote kartofelki. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Z piekarnika. Złote kartofelki. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Pieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy łososia też nadają się doskonale.
Możecie upiec więcej ziemniaków i część dodać do pysznego Chleba - jest bardzo smaczny ! Młode, nieduże ziemniaczki można też upiec z cukinią i pomidorami - taka warzywna zapiekanka to dobry pomysł na letni obiad.
czas przygotowania : 10 minut + czas marynowania + czas pieczenia
składniki :
ok. 1000-1500 g małych ziemniaków
1 główka czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka posiekanego rozmarynu
sól
pieprz kolorowy, grubo mielony
do obgotowania - osolony wrzątek
sposób przygotowania : ziemniaki najlepiej wybrać nieduże żeby ich nie kroić. Ale większe też dadzą radę. Ja upiekłam młode. Obrałam je z łatwo schodzącej skórki, umyłam dokładnie. Część zostawiłam w całości a większe sztuki poprzekrawałam na połówki i ćwiartki.
W garnku zagotowałam wodę, posoliłam i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam 3 minuty a następnie odcedziłam i dobrze odparowałam osuszając z resztek wody. Jeszcze ciepłe oprószyłam solą, pieprzem, dorzuciłam obrany czosnek pokrojony w cienkie plasterki i rozmaryn. Skropiłam olejem i wymieszałam wszystko potrząsając garnkiem. Odstawiłam przyprawione ziemniaki na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzałam do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Nie jest to konieczne, ale uwierzcie mi, że to bardzo dobry pomysł i dzięki temu nic się na blasze nie przypali. Na papier wyłożyłam ziemniaki, ale bez czosnku - ten na razie odłożyłam do miseczki. Ziemniaki piekłam ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia dodałam kawałeczki czosnku i piekłam dalej razem jeszcze kilka/kilkanaście minut. Trzeba tylko uważać żeby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje.
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem podałam tym razem jako dodatek do Gulaszu wołowego z cydrem i jabłkami - pysznie było ! Takie ziemniaki są dobre nawet jako samodzielne danie - wystarczy do nich kubek zimnego, kwaśnego mleka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/z-piekarnika-zote-kartofelki-ziemniaki.html