Wykonanie
Na blogu pojawia się coraz więcej domowych
wędlin z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Nie ma w nich chemii polepszaczy.
Schab wyszedł pyszny, soczysty. Zrobiłam go w
trzech różnych smakach. Do degustacji zaprosiłam mistrzów wyrobów domowych. W ich opinii
schab jak inne wyroby są super i przepisy godne polecenia.Niebo w gębie.
składniki3x1,5 kg
schabuPrzyprawy do nacierki1 mielona
kolendra i
pieprz kolorowy2.
papryka słodka i
czosnek3.
pieprz czarny i
majeranekSolanka80g peklosoli na 1 litr
wodyPrzyprawy5
liście laurowe5-6
ziele angielskie5-6 ziaren
pieprzu kolorowego4 ziaren jałowca1 łyżeczki
cukru brązowego1 łyżeczka
cebuli granulowanej1 łyżeczka
majeranku3-4 ząbki
czosnkuWykonanie
Schab dokładnie myjemy odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierwszy kawałek nacieramy
kolendrą i
pieprzem kolorowym, drugi
papryką kolorową i
czosnkiem i trzeci
pieprzem i
majerankiem. Maszynką do zmiękczania
mięsa wbijamy ostrza w
mięso Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.SolankaDo pojemnika wlewamy 4 litry zimnej
wody dodajemy 50dag peklosoli mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy litr
wody dodajemy
przyprawy liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz kolorowy,
czosnek,
cebulę granulowaną,
cukier brązowy,
jałowiec,
majeranek gotujemy przez kilka minut, studzimy. Zalewę z
przyprawami przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę. Zalewę dodajemy do
wody z peklosolą mieszamy
Schaby za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej
solaki wkładamy
schaby. Pojemnik ze
schabem wkładamy do lodówki na 2-3 doby.Osuszanie
schabuSchab wkładamy do siatki wieszamy na drążku i osuszamy przez około 2 godziny wentylatorem lub wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzinWędzenie
Schaby wieszamy na drążku wstawiamy do wędzarni Borniak ustawiamy temperaturę 55 stopni i wędzimy około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia podnosimy do 70 stopni wędzimy około 1 godzinę. Czas wędzenia uzależniony jest od wielkości
schabu.ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy kilka ziaren
pieprzu kolorowego ,
liście laurowe,
wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy
schab do gorącej
wody o temperaturze około 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni.
Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki około 60 minut parzenia. Wyjmujemy
schab .Zostawiamy do wystudzenia.
--