Wykonanie
Wszyscy znamy zalety domowych
wędlin. Dziś przygotowałam
boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania
boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość
soli.
Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa dla podniebienia.
Boczek jest przepyszny gorąco polecam J
Składniki3 kg
boczkuPrzyprawy5
liści laurowych1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka
pieprzu kolorowego1 łyżeczka
cebuli suszonej6 ząbków
czosnku1 łyżeczka
cukru brązowego2 łyżki
soli peklującej3-4 szt
ziela angielskiegoParzenieKilka
liści laurowych3-5
Ziele angielskieKilka ziaren
pieprzu czarnegoKilka ziaren
pieprzu kolorowego3-4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankuWykonanieDo moździerza wkładamy
przyprawy liście laurowe,
majeranek,
pieprz czarny,
pieprz kolorowy,
paprykę,
cebulę suszoną,
cukier brązowy,
sól peklująca,
ziele angielskie i obrany
czosnek.
Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Boczek dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Boczek kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowaną nacierką. Maszynką do zmiękczania
mięsa wbijamy ostrza w
mięso.
Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania
boczku, powtarzamy i ponownie
boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin.
Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy
boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany
boczek wstawiamy do komory wędzarni Borniak.Wędzimy :50 stopni około 3 godziny60 stopni około 1 godzinkę.
ParzenieNa około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy
wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek
boczku i ocenić słoność
boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do parzenia. Gotujemy
wodę kontrolując temperaturę. Jak
wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum
Boczki wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.