Wykonanie
W październiku moja Mama obchodzi imieniny założyłam sobie ze wszystkie potrawy będą domowej roboty. Wszystkie chcę wcześniej przetestować by
mieć pewność w dniu imienin wszystkie potrawy są smaczne. Na
stole pojawi się
baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z
Wami. Po pierwsze
mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania.
Baleron wyszedł różowy w środku, idealnie doprawiony pyszny w smaku. Jednym słowem "petarda"
Składniki2
karkówki średniej wielkości 2x ok 2kgNacierka5 szt
liści laurowych1 łyżeczka
pieprzu czarnego½ łyżeczki
pieprzu kolorowego½ łyżeczki
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
Kolendy2 łyżeczki
cebuli granulowanej5 ząbków
czosnkuSolanka80g peklosoli na litr
wody5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiego4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
pieprzu kolorowego1 łyżeczka
cukru brązowegoParzeniekilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu czarnego3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy do zupy
Wykonanie
Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy przeprawy do nacierki
liście laurowe,
pieprz czarny,
pieprz kolorowy,
ziele angielskie,
papryka słodka,
kolendra,
cebulę granulowaną i
czosnek rozcieramy w moździerzu.
Mieszanką przypraw nacieramy
mięso, zmiękczamy maszynką do zmiękczania
mięsa. stawiamy do lodówki na 24 godziny.SolankaDo pojemnika w którym będziemy peklować wlewamy
wodę dodajemy peklosól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy liście laurowe,
ziele angielskie,
czosnek pieprz kolorowy,
cukier brązowy gotujemy około 10 minut. Przestudzony
wywar z
przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z
wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką
karkówkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.Wyjmujemy
mięso ,przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu. Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez
dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania ładnego koloru.ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy ziele angielskie,
liście laurowe pieprz czarny,
czosnek i
przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy
baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny.
Karkówka powinna
mieć w środku około 68 stopni. Wyjmujemy studzimy J Smacznego