Wykonanie
Smaku domowej
wędliny, nie zastąpi nam najlepsza ze sklepu, marketu tym mówię zdecydowanie nie !
Schab został wykonany według tradycyjnej rodzinnej receptury. Przepis na
szynkę znajdziecie Pyszna domowa
szynka z wędzarni S
chab wyszedł bardzo delikatny,pyszny w smaku o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. N ie obyło się bez wpadki,
schab szybko znikł ze stołu, co świadczy o tym ze był genialny.Następnym razem naprawię mój błąd przygotowując z podwójnej porcji. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.
Schab przygotowałam na święta,niestety moje
plany uległy zmianie we wtorek będzie powtórka.Wielkanoc bez
schabu to tak jakby święconka bez pisanek:)
Składniki3 kg
schaby bez kościPeklowanie10 łyżeczek peklosoli3 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki suszonej
cebuli3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
pieprzu kolorowego mielonegoParzenie¾ łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego3 liście i laurowe
Wykonanie
Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do miseczki wkładamy peklosól,
cukier brązowy, suszoną
cebulę, drobno pokrojony
czosnek,
pieprz kolorowy,
ziele angielskie wszystko dokładnie mieszamy.
Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry
wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą ,
liście laurowe doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy
schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki, ocieknięciu wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Schab zanurzamy na jedną minutę w wodzie gorącej. odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu
schab wędzimy ciepłym
dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy
szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez
dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.Do garnka wlewamy
wodę dodajemy kilka ziaren
pieprzu kolorowego ,
liście laurowe,
wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy
schab do gorącej
wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni.
Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy
schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej
wody. Zostawiamy do wystudzenia.