ßßß Cookit - przepis na Pyszne domowe wędzone żeberka

Pyszne domowe wędzone żeberka

nazwa

Wykonanie

Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą częściowo zapach z wędzarni. Parzenie żeberek jest kwestią gustu smakosza. U nas połowa do parzenia druga nie :)
Składniki
2kg żeberek wieprzowych
Peklowanie
10 łyżeczek peklosoli
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki suszonej cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
¾ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
3 liście i laurowe
Żeberka dzielimy na tdwie kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie wszystko dokładnie mieszamy. Żeberka nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą ,liście laurowe doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki, ocieknięciu wkładamy do siatki wędliniarskiej. Żeberka zanurzamy na jedną minutę w wodzie gorącej. odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy żeberka do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia..
Jak chcemy użyć wędzone żeberka dodając do dań gotowanych pomijamy parzenie
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2015/04/pyszne-domowe-wedzone-zeberka.html