Wykonanie
Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały.
Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu,
fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat
żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki.
Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale
tracą częściowo zapach z wędzarni. Parzenie
żeberek jest kwestią gustu smakosza. U nas połowa do parzenia druga nie :)
Składniki2kg
żeberek wieprzowychPeklowanie10 łyżeczek peklosoli3 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki suszonej
cebuli3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
pieprzu kolorowego mielonegoParzenie¾ łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego3 liście i laurowe
Żeberka dzielimy na tdwie kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do miseczki wkładamy peklosól,
cukier brązowy, suszoną
cebulę, drobno pokrojony
czosnek,
pieprz kolorowy,
ziele angielskie wszystko dokładnie mieszamy.
Żeberka nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry
wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą ,
liście laurowe doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy
schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki, ocieknięciu wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Żeberka zanurzamy na jedną minutę w wodzie gorącej. odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu
schab wędzimy ciepłym
dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy
szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez
dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.Do garnka wlewamy
wodę dodajemy kilka ziaren
pieprzu kolorowego ,
liście laurowe,
wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy
żeberka do gorącej
wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni.
Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy
schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej
wody. Zostawiamy do wystudzenia..Jak chcemy użyć wędzone
żeberka dodając do dań gotowanych pomijamy parzenie