Wykonanie
Pieczony
schab jest doskonały zarówno na obiad - podawany z sosem i
ziemniakami, jak i śniadanie lub kolację w formie
wędliny na kanapki. A jeśli
schab w tej formie się znudzi - można zrobić w galarecie :) Wybór przypraw do marynaty można dostosować do własnego gustu. Moja marynata jest mocno aromatyczna - taką lubimy najbardziej.
Składniki:-
schab bez kości,- 1 duża
cebula,- 1-2 ząbki
czosnku (przeciśnięte),-
liście laurowe,
ziele angielskie,-
przyprawy:
sól,
pieprz kolorowy (w ziarenkach lub mielony),
papryka ostra,
majeranek,
lubczyk ogrodowy,-
oliwa +
woda.
Schab myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W miseczce wielkości
mięsa (u mnie wystarczył duży kubek) przygotowujemy marynatę: mieszamy
oliwę, troszeczkę
wody,
przyprawy i przeciśnięty
czosnek. Marynaty powinno być tyle, by po włożeniu
mięsa wystarczyło na jego dokładne
pokrycie.
Mięso nacieramy marynatą z każdej strony, wierzch przykrywamy pokrojoną w plasterki
cebulą, układamy
liście laurowe i
ziele angielskie. Naczynie przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.Po tym czasie
mięso wraz z całą zawartością przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 1-1,5 godziny (długość pieczenia zależna jest od wielkości
mięsa; jeśli będzie wyglądało na upieczone, warto odkroić kawałek i sprawdzić czy jest gotowe). Następnego dnia
mięso można odgrzać na parze - najlepiej pokrojone w plastry. Smacznego!