ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab

Pieczony schab

nazwa

Wykonanie

Pieczony schab jest doskonały zarówno na obiad - podawany z sosem i ziemniakami, jak i śniadanie lub kolację w formie wędliny na kanapki. A jeśli schab w tej formie się znudzi - można zrobić w galarecie :) Wybór przypraw do marynaty można dostosować do własnego gustu. Moja marynata jest mocno aromatyczna - taką lubimy najbardziej.
Składniki:
- schab bez kości,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte),
- liście laurowe, ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy (w ziarenkach lub mielony), papryka ostra, majeranek, lubczyk ogrodowy,
- oliwa + woda.
Schab myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W miseczce wielkości mięsa (u mnie wystarczył duży kubek) przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, troszeczkę wody, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynaty powinno być tyle, by po włożeniu mięsa wystarczyło na jego dokładne pokrycie. Mięso nacieramy marynatą z każdej strony, wierzch przykrywamy pokrojoną w plasterki cebulą, układamy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie mięso wraz z całą zawartością przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 1-1,5 godziny (długość pieczenia zależna jest od wielkości mięsa; jeśli będzie wyglądało na upieczone, warto odkroić kawałek i sprawdzić czy jest gotowe). Następnego dnia mięso można odgrzać na parze - najlepiej pokrojone w plastry. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/pieczony-schab.html