Wykonanie
Ciasto pachnące latem!„Letnie Marzenie” – jak nazwała je w swoim komentarzu Gosia :)Pełne
owoców, na spodzie z cienkiego,
razowego biszkoptu.Uwaga:)To ciasto u nas występuje w dwóch odmianach:– moja ulubiona –
galaretka jest tylko tam gdzie
owoce, a
biszkopt pozostaje „suchym”
ciastem– faworyt reszty Rodziny –
biszkopt jest także „przesiąknięty”
galaretką przez co baaaardzo wilgotny (tak jak w dobrze nasączonym torcie) – wersja na zdjęciach ;)Ciasto to można przygotować na bazie gotowych
galaretek lub pokusić się o zrobienie własnej:1 litr doprawionego do smaku soku lub kompotu
owocowego mocno podgrzać i rozpuścić w nim 6 czubatych łyżeczek
żelatyny.Składniki:
Biszkopt (na 2
torty)1/3 szklanki
mąki pszennej razowej (u mnie graham 1850)2/3 szklanki
mąki pszennej luksusowej4
jajka (osobno
żółtka i
białka)2/3 szklanki fruktozy/cukru brzozowego1 łyżeczka esencji waniliowej lub
rumu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 opakowania
mrożonych owoców (u mnie mieszanka
jagód,
truskawek,
malin) lub świeżych1 litr
galaretki owocowej (+0,5 litra jeśli
biszkopt ma być „przesiąknięty”, tak jak na zdjęciach)dodatkowo:3-4 łyżki
serka mascarpone1-2 łyżeczki
syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)1 łyżeczka esencji waniliowej (lub rumu/likieru
owocowego)świeże
owoce do przybrania (
borówki,
maliny)
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić z połową
cukru brzozowego na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka ubić z drugą połową
cukru brzozowego na kogel
mogel. Dodać obie
mąki,
proszek do pieczenia oraz ubite
białka. Wymieszać.Formę do ciasta o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę
biszkoptową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni) i piec 30-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby lekko przestygło, a następnie wyjąć z formy, usunąć papier i położyć na kratce aby odparowało i wystygło.Jak ciasto będzie już chłodne przekroić je na 2 prostokątne placki.
Uwaga:)Do przygotowania
tortu będzie nam potrzebny tylko jeden placek. Drugi zawinięty szczelnie w folię i/lub
torebki foliowe można zamrozić i wykorzystać w przyszłości.Jeden placek
biszkoptowy włożyć z powrotem do blaszki, w której się piekł. Na wierzchu rozsypać grubą warstwę zamrożonych
owoców (lub świeżych) i zalać tężejącą
galaretką. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Uwaga:)Jeśli chcemy aby ciasto nie przesiąkło
galaretką (moja ulubiona wersja), w momencie zalewania
owoców,
galaretka musi być już bardzo gęsta.Przygotować krem do ozdobienia
tortu.
Ser mascarpone zmiksować z dodatkiem
syropu z agawy i esencji waniliowej.Zastygnięty tort udekorować kremem z
mascarpone i świeżymi
owocami.Smacznego:)