ßßß Cookit - przepis na Pavlova

Pavlova

nazwa

Wykonanie

Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.
Pavlova - Składniki:
150 ml białek
225 g cukru
łyżeczka wódki
400 g śmietanki kremówki 30%
fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)
ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)
Pavlova - Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę.
Na papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania).
Na wystudzony krążek bezy wykładamy ok. 2/3 ubitej śmietanki, posypujemy częścią owoców i przykrywamy drugim krążkiem bezy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią bitej śmietany i owoców. Chłodzimy w lodówce.
Wskazówki:
Aby beza wyszła idealna:
-w białkach nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka
-naczynie w którym ubijamy powinno być czyste i suche
-białka jaj nie mogą być zbyt świeże
-jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/08/pavlova.html