Wykonanie
Pavlova - popularny tort
bezowy dekorowany
bitą śmietaną i świeżymi
owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny.
Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej
słodycz przełamuje niesłodzona
bita śmietana z orzeźwiającymi
owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.
Pavlova - Składniki:150 ml
białek225 g
cukrułyżeczka
wódki400 g
śmietanki kremówki 30%fix do ubijania
śmietany (opcjonalnie)ok. 350 g
owoców (np.
maliny,
jagody,
borówki,
truskawki)
Pavlova - Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy
cukier. Na końcu wlewmy
wódkę.
Na papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki
bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy
fixu dodajemy go pod koniec ubijania).Na wystudzony krążek
bezy wykładamy ok. 2/3 ubitej
śmietanki, posypujemy częścią
owoców i przykrywamy drugim krążkiem
bezy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią
bitej śmietany i
owoców. Chłodzimy w lodówce.Wskazówki:Aby
beza wyszła idealna:-w białkach nie może znaleźć się nawet odrobina
żółtka-naczynie w którym ubijamy powinno być czyste i suche-
białka jaj nie mogą być zbyt świeże-
jajka powinny
mieć temperaturę pokojową