ßßß Cookit - przepis na Pavlowa z owocami

Pavlowa z owocami

nazwa

Wykonanie

No to w końcu się odważyłam zrobić torcik Pavlowej. Długo się do niego przymierzałam, w sumie nie wiem dlaczego, bo sam torcik nie jest trudny do zrobienia. Chyba się bałam, że może mi beza nie wyjść. Ale zapewniam wszystkie osoby, które jeszcze nie robiły tego deseru, że warto go przygotować.
Robi się go szybko i jest naprawdę prosty. A smak po prostu obłędny, słodka beza, śmietana i owoce, czego chcieć więcej do szczęścia. Ja właśnie popijam kawkę i delektuję się słodyczą. Skorzystałam z przepisu Krysi .
Zapraszam :-)
Składniki:
- 5 białek
- 230 g drobnego cukru - ja dałam trzcinowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 ml śmietany 30%
- pudełeczko malin
- pudełeczko borówek amerykańskich
Wykonanie:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, zmniejszamy obroty i dodajemy powoli cukier. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilkę. Piana ma się zrobić gładka i lśniąca - pamiętajmy o tym, gdy oddzielamy białka od żółtek to róbmy to ostrożnie, aby do białek nie dostał się chociażby gram żółtka. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Układamy go na blaszce, przekładamy naszą pianę na papier - środek okręgu i formujemy bezę na kształt tortu, nie wychodźmy poza okrąg. Na wierzchu naszego tortu zróbmy wgłębienie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i wstawiamy tort na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 godzinę, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tort, aby wystygł. Następnie wyciągamy bezę, ściągamy delikatnie papier i układamy bezę na kratkę. Przekładamy na paterę.
Śmietanę ubijamy i układamy na środku bezy, dekorujemy owocami.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/08/pavlowa-z-owocami.html