Wykonanie
Składniki:
beza :10
białek60 dag
cukru kryształumasa :250 ml
śmietanki kremówki20 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego100 g
malinświeże
owoce do dekoracji
beza :
białka ubijamy na sztywną pianę, stale ubijając dodajemy stopniowo
cukier, aż piana będzie lśniąca i
cukier się rozpuści.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z piany dwa
okręgi, nie wyrównując powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 70 minut. Wyjmujemy i odstawiamy, aby ostygły.masa : zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym i przetartymi przez sitko
malinami. Ostrożnie zdejmujemy krążki
bezy z papieru do pieczenia, pierwszy wykładamy na talerz/ paterę. Rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim krążkiem
bezowym, nakładamy resztę kremu i dekorujemy świeżymi
owocami.