Wykonanie
Wbrew potocznemu myśleniu, zrobienie dobrej
bezy wcale nie jest takie proste.
Bezy podobnie jak kobiety bywają kapryśne, trzeba
mieć do niech wiele cierpliwości. Gdy uda nam się „wyczuć” to ciasto i upiec perfekcyjną, lekką piankę możemy być z siebie dumni. Dobrze wypieczona
beza odwdzięczy nam się niebiańskim, delikatnym smakiem: chrupkością wierzchu i piankowym, cudownie ciągnącym się wnętrzem. Dzisiaj prezentuję torcik
bezowy z kremem
śmietanowym. Dla mnie deser idealny – polecam!
Składniki:Spód
bezowy6
białek300g
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soli2 łyżeczki
octuKrem
śmietanowy300 ml
śmietany kremówki100g
serka mascarponeDo posmarowania
bezymarmolada/konfitura owocowa (w moim przypadku domowej roboty)Przygotowanie:Zaczynamy od oddzielenia
białek od
żółtek (
żółtka wykorzystuję zazwyczaj do zrobienia
faworków).
Białka wlewamy do wysokiego naczynia, gdyż piana po ubiciu zwielokrotni swoją objętość. Do
białek dodajemy
sól oraz
cukier. Całość ubijamy na sztywno. Podczas miksowania dodajemy powoli
mąkę i
ocet.Żeby spód
bezowy wyszedł okrągły należy gotową masę rozłożyć równo za pomocą łyżki na okręgu narysowanym na papierze (odrysowuję okrąg od talerza). Wstawiamy
bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (bez termoobiegu). Blat
bezowy pieczemy przez 60 minut,
potem „suszymy” przez kolejne 40 minut w zamkniętym (wyłączonym) piekarniku. Studzimy
bezę zostawiając ją na noc przy uchylonych drzwiczkach.Krem
śmietanowy najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem
tortu. Jak zrobić: ubijamy kremówkę z
serkiem mascarpone, a następnie układamy go na spodzie
bezowym posmarowanym
marmoladą. Gęsta i twarda
marmolada zapobiega szybkiemu nasiąkaniu
bezy wilgocią. Torcik możemy udekorować z wierzchu
owocami lub
czekoladą. Podajemy schłodzony.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)