ßßß Cookit - przepis na Torcik bezowy

Torcik bezowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Beza
9 białek (bardzo dokładnie oddzielonych od żółtek)
1 i 3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
szczypta soli
Krem
250 gram serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Beza
Krok 1
Białka wlać do idealnie suchej miski i dodać szczyptę soli (żeby białka lepiej się ubyły). Białka ubijać aż piana będzie sztywna. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać ocet oraz mąkę i jeszcze przez około minutę ubijać. Pana ma być bardzo sztywna i lśniąco biała.
Krok 2
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa okręgi wielkości dużego talerza. Na każdy z okręgów wykładamy mniej więcej po połowie piany i "z grubsza" wygładzamy łyżką.
Krok 3
Blaszki wstawiamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Bezy powinny piec się przez 40 minut w 120 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy bezy jeszcze przez 2 godziny.
Gdy bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki ale nie wyjmujemy bez jeszcze przez ok. 1 godzinę.
Krem
Krok 4
Gdy blaty bezowe ostygną.... W jednej miseczce delikatnie miksujemy 250g serka mascarpone. W drugiej miseczce dokładnie ubijamy śmietanę 30% (pamiętajmy, aby była bardzo mocno schłodzona). Ubitą śmietanę przekładamy do miski z serkiem i dokładnie łączymy za pomocą miksera.
Na grubych oczkach tarki ścieramy 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady. Czekoladę wsypujemy do śmietany serka, delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 5
Blaty bezowe przekładamy kremem i dekorujemy wedle uznania (ja posypałam górną bezę wiórkami z czekolady).
Smacznego!;)
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3286/torcik-bezowy