Wykonanie
Dziś przepis całkowicie na szybko, zdjęcie też zrobione telefonem, więc nie porywa :P Jest to taki delikatny wstęp do
tortów bezowych. To była próba i całkowicie udana. Na wierzch wystarczy jedynie
śmietana i
owoce, jakie tylko chcemy (u mnie kilka rzuconych
mandarynek ;p).Przyznam, ze wyszło pysznie i niebawem pojawią się torciki
bezowe ;)
Co potrzebujemy:5
białek250 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytryny250 ml
śmietany 30%owoce1.
Białka ubijamy na sztywna pianę, po czym dodajemy stopniowo
cukier. Gdy ten się idealnie połączy z
białkami (rozpuści się), dodajemy łyżeczkę
mąki i
soku z cytryny.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy masę. Możemy sobie narysować okrąg lub inny kształt, jeśli to nam ułatwi pracę.Pieczemy przez ok 5 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 70 minut.Przy uchylonym piekarniku suszymy
bezę przez ok 2 h.2. Na przestudzoną
bezę wykładamy ubitą na sztywno
śmietanę oraz
owoce i możemy się zajadać ;)