Wykonanie
Sezon
jagodowy otwarty :)Warto wykorzystać ten czas i zajadać się tymi
jagódkami .Najlepsze świeże, ale nadmiar można zamrozić, ususzyć lub włożyć w słoje. Zimą będą jeszcze cenniejsze.
Jeśli tylko lubicie
jagody, to przepis dla Was :)Składniki :2
jajka2 łyżki
mąkisól , ewentualnie
cukierowoce-
jagodyłyżka
śmietanyPrzygotowanie :
Białka oddzielić od
żółtek, ubić je na pianęDo
żółtek dodać
śmietanę oraz
mąkę - ubić
Białka dodać do ubitej masy mączno -
żółtkowej , posolićNa patelni rozgrzać płaską łyżkę
masła i wylać połowę masy
Owoce można rzucić na wierzch lub dopiero po usmażeniuJeśli zrobimy cienkie naleśniki to nie trzeba smażyć z obydwu stron, ja smażyłam po obu stronachZ tych składników wyszły mi 2 naleśniki. Smażymy je zawsze ostrożnie, by nie przypalić :)Jeśli zrobimy z 4 jaj , to na pewno będziemy
mieć syte śniadanie.Moje naleśniki nie były artystycznie piękne, ale wierzcie mi- pyszne :)