Wykonanie
Kluski kładzione przygotowane z okazji Tygodnia Kuchni Staropolskiej na podstawie przepisu podanego przez Seniorkę, pochodzącego z z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej wyd. Lwów-Warszawa nakładem Księgarni Polskiej Bernarda Połonieckiego, prawdopodobnie 1926 rok..Jak się okazuje, moje dzieciństwo było obfite w staropolskie smaki - w tym takie właśnie kluski.
(dla 2 osób)3
jajka6 łyżek
mąki2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
masłaW dużym garnku wstawić
wodę , by zagotowała się. Po przyrządzeniu ciasta należy bowiem natychmiast gotować kluski - ciasto nie powinno czekać, ponieważ piana opadnie.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miękkim
masłem i
cukrem, dodać
mąkę, utrzeć na gładko.Delikatnie lecz dokładnie wmieszać ubitą pianę.Masa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Nabierając po ok.1/4 łyżki, układać na wrzącej wodzie kluski. Po wyłożeniu wszystkich zamieszać je i gotować ok. 3 minuty. Przy wykładaniu klusek na
wodę można sobie pomóc drugą łyżką, którą będziemy zgarniać ciasto z pierwszej łyżki.2 łyżki gęstej
śmietany wymieszać z 2 łyżeczkami
konfitury malinowej.
Konfiturą polać kluski, podawać gorące.(
Mąki można dodać więcej, ale im więcej
mąki, tym kluski wyjdą mniej puszyste, a bardziej twarde, zbite. Zależy, jakie akurat lubimy.)