ßßß Cookit - przepis na Napoleonki

Napoleonki

nazwa

Wykonanie

Miałam piec tartaletki z Lemon Curd, ale nabrałam ochoty na przygotowanie czegoś swojskiego – Napoleonki. Retro ciasto z mojego dzieciństwa. Do dziś moje ukochane. Nie wiem czemu sobie to robię, ale wczoraj je przygotowałam – wiedząc, że nie mogę zjeść ani kawałeczka. Nie mogłam się oprzeć pokusie wypróbowania przepisu z książki „W kuchni babci i wnuczki”. Mam tę książkę już szmat czasu, przeglądałam ją, ale nic do tej pory z niej nie przygotowałam. Wiedziałam, że kiedy to się stanie – pierwszym przepisem będzie właśnie Napoleonka
A potem mam zamiar wypróbować więcej retro przepisów
Składniki : na ciasto:
2,5 szklanki mąki,
kostka masła,
2 żółtka,
0,5 szklanki śmietany,
szczypta soli,
cukier puder do posypania. na krem:
2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
szklanka mąki,
4 jajka,
2 łyżki masła,
cukier waniliowy.
Wykonanie :
Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania masła z mąką, potem dodać żółtka, sól i śmietanę. Włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w temp. 220 st. C po 15 minut).
Krem
Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać z częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołozyć masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.
Ostudzony krem nałożyć między dwa placki ciasta, równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokroić.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=820