ßßß
Składniki : na ciasto:2,5 szklanki mąki,kostka masła,2 żółtka,0,5 szklanki śmietany,szczypta soli,cukier puder do posypania. na krem:2 szklanki mleka,szklanka cukru,szklanka mąki,4 jajka,2 łyżki masła,cukier waniliowy.Wykonanie :Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania masła z mąką, potem dodać żółtka, sól i śmietanę. Włożyć do lodówki na 0,5 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w temp. 220 st. C po 15 minut).KremUtrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać z częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołozyć masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.Ostudzony krem nałożyć między dwa placki ciasta, równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokroić.
