ßßß
Przed Świętami (ani w trakcie) jakoś nie miałam czasu, żeby wrzucić na bloga tego posta. Nieco zdrowsza wersja klasycznego mazurka. Ale tylko "nieco", bo zrobiłam go na kruchym razowym cieście (z mąki orkiszowej). Kajmak nie został ulepszony ;) Następnym razem nie zapomnę o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia, co ułatwiłoby mi znacznie wyjęcie ciasta z foremki :PSkładniki (na blachę 23x33cm):2.5 szkl mąki orkiszowej razowej, użyłam typu 2000150g masła niesolonego + 50g do kajmakuszczypta soli3 łyżki trzcinowego, nierafinowanego cukru3 łyżki kwaśnej śmietany3 żółtka, najlepiej z ekologicznych jajek1 puszka mleka skondensowanego, słodzonegogarść migdałów, obranych i posiekanychZaczęłam od ugotowania puszki z mlekiem skondensowanym - trwało to ok. 2 godzin. Puszkę ostudziłam.Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam żółtka, śmietanę, masło i zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam blachę. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, aż się zezłociło.Wymieszałam masło z masą krówkową powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego i wylałam na upieczony kruchy spód; posypałam posiekanymi migdałami. Wstawiłam do lodówki, by masa nieco zgęstniała.