Wykonanie
Przed Świętami (ani w trakcie) jakoś nie miałam czasu, żeby wrzucić na bloga tego posta. Nieco zdrowsza wersja klasycznego mazurka. Ale tylko "nieco", bo zrobiłam go na kruchym
razowym cieście (z
mąki orkiszowej). Kajmak nie został ulepszony ;) Następnym razem nie zapomnę o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia, co ułatwiłoby mi znacznie wyjęcie ciasta z foremki :PSkładniki (na blachę 23x33cm):2.5 szkl
mąki orkiszowej razowej, użyłam typu 2000150g
masła niesolonego + 50g do kajmakuszczypta
soli3 łyżki trzcinowego, nierafinowanego
cukru3 łyżki kwaśnej
śmietany3
żółtka, najlepiej z ekologicznych
jajek1 puszka
mleka skondensowanego, słodzonegogarść
migdałów, obranych i posiekanychZaczęłam od ugotowania puszki z
mlekiem skondensowanym - trwało to ok. 2 godzin. Puszkę ostudziłam.
Mąkę wymieszałam z
solą i
cukrem, dodałam
żółtka,
śmietanę,
masło i zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam blachę. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, aż się zezłociło.Wymieszałam
masło z masą
krówkową powstałą z ugotowanego
mleka skondensowanego i wylałam na upieczony kruchy spód; posypałam posiekanymi
migdałami. Wstawiłam do lodówki, by masa nieco zgęstniała.