Wykonanie
Kruche ciasto, słodka
dynia i pachnące
skórką pomarańczową mielone
migdały. Ta
tarta jest przepyszna, a znika z talerza w ekspresowym tempie. Jeżeli macie jeszcze
dynię na zbyciu, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.Inspiracja pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie", str. 67.Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:Ciasto (przepis Michela Roux):250 g
mąki125 g
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki, lekko zmiękczonego1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli40 ml zimnej
wody (dwie duże pełne łyżki)
Mąkę przesiać, usypać wzgórek na stolnicy i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie
masło, wsypać
cukier,
sól i wbić
jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.Powoli zagarniać
mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać
wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5
razy, aż będzie gładkie. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyłożyć formę do tarty, nadmiar ciasta usunąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Ciasto, które zostało owinąć w folię i również schować do lodówki.Nadzienie:1
pomarańcza, sparzona i wytarta do sucha600 g obranej dyni bez pestek100 g
masła180 g
cukru (120 g i 60 g)50 g
migdałów bez skórki, uprażonych na suchej patelni1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaopcjonalnie Crème fraîche lub kwaskowa gęsta
śmietana, do podaniaZa pomocą obieraczki do
ziemniaków obrać skórkę z
pomarańczy cienką warstwą, bez białej części. Ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C. Ostudzić.
Dynię pokroić w dwucentymetrową kostkę i gotować na parze przez 10-15 minut do miękkości.
Masło podgrzać na patelni, wrzucić
dynię i 120 g
cukru. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.
Migdały,
skórkę pomarańczową i pozostały
cukier zmiksować (ja to zrobiłam w młynku do
kawy).Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180°C. Wyjąć spód z lodówki, nakłuć widelcem, delikatnie posypać mieszaniną
migdałów i
skórki pomarańczowej (by wchłonęła ewentualny nadmiar
syropu z dyni), a następnie równomiernie rozłożyć kawałki dyni na spodzie. Pozostałe ciasto rozwałkować na placek o długości 23 cm i pociąć na paski szerokości 0,5 cm. Ułożyć z nich paski na dyni. Można też użyć specjalnego radełka takiego, jakiego użyłam przy Szarlotce z mielonymi
migdałami . Lekko posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec przez 40 minut na złoto. Od razu wyjąć z formy, przełożyć na paterę. Posypać mieszaniną
migdałów i
skórki pomarańczowej. Najlepsza jeszcze ciepła.Życzę smacznego!