Wykonanie
Jeno z moich ulubionych połączeń
mięta i
czekolada. Jak dla mnie małżeństwo idealne.
Mięta w tym roku obrodziła, doniczka pęka w szwach i należy coś wykombinować. Oczywiście najłatwiej i najprościej jest upiec
ciasteczka. Kruche, delikatne,
czekoladowe z przyjemnym posmakiem
miętowym.Składniki:3 szklanki
mąki100 g
masła3
żółtka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 czubate łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli100 g drobno pokrojonej
gorzkiej czekoladyporządna garść świeżej
miętyNa stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
masło pokrojone w kostkę,
żółtka,
cukier, proszek,
śmietanę,
sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy
czekoladę i drobno posiekana
mięte. Zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy w rękach kulkę, którą układamy na natłuszczoną blaszkę, lekko spłaszczamy. Pieczemy 15-20 w temp. 180*C. Po podniesieniu
ciastka spód powinien być lekko brązowawy.