ßßß Cookit - przepis na Zupa jagodowa z kluskami

Zupa jagodowa z kluskami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jagody 500 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
żółtko 1 sztuk
mąka 150 gramów
jajko 1 sztuk
Wykonanie:
Z przesianej maki, jajka i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, pokroić w drobniutkie kluseczki i ugotować wrzucając je do wrzącej wody. (Nie koniecznie muszą być kluseczki, pasują muszelki, świderki itp z tym że są bardziej pracochłonne) Odcedzić. Przebrane i dokładnie umyte jagody zalać ostudzonym wywarem klusek, przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Dodać żółtko utarte z cukrem i wymieszać ze śmietaną i pozostałym cukrem. Podawać na zimno lub gorąco z dodatkiem klusek.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6693/Zupa-jagodowa-z-kluskami