ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojagody 500 gramówcukier 4 łyżek stołowychśmietana 0,5 szklanekżółtko 1 sztukmąka 150 gramówjajko 1 sztukWykonanie:Z przesianej maki, jajka i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, pokroić w drobniutkie kluseczki i ugotować wrzucając je do wrzącej wody. (Nie koniecznie muszą być kluseczki, pasują muszelki, świderki itp z tym że są bardziej pracochłonne) Odcedzić. Przebrane i dokładnie umyte jagody zalać ostudzonym wywarem klusek, przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Dodać żółtko utarte z cukrem i wymieszać ze śmietaną i pozostałym cukrem. Podawać na zimno lub gorąco z dodatkiem klusek.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: