Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jagody 500 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
żółtko 1 sztuk
mąka 150 gramów
jajko 1 sztukWykonanie:Z przesianej
maki,
jajka i odrobiny
wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, pokroić w drobniutkie kluseczki i ugotować wrzucając je do wrzącej
wody. (Nie koniecznie muszą być kluseczki, pasują muszelki, świderki itp z tym że są bardziej pracochłonne) Odcedzić. Przebrane i dokładnie umyte
jagody zalać ostudzonym
wywarem klusek, przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Dodać
żółtko utarte z
cukrem i wymieszać ze
śmietaną i pozostałym
cukrem. Podawać na zimno lub gorąco z dodatkiem klusek.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: