Wykonanie
Grzebyczki to kolejny przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Są pyszne, kruche a ich wykonanie wbrew pozorom proste i szybkie.
Składniki:½ kg
mąki tortowej45 dag
margaryny10 płaskich łyżek
śmietany2 całe
jaja4
żółtkaMarmolada5 łyżek
cukruWykonanie:
Mąkę wymieszać z
margaryną, dodać
śmietanę i
jaja- wyrobić ciasto i wsadzić do lodówki na około 3 godziny. Odstane ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm i wykrawamy nożem prostokąty. Na środku (wzdłuż prostokąta) nakładamy odrobinę
marmolady, zwijamy na połowę- lekko nagniatając brzegi. Od drugiej strony nacinamy w kilku miejscach i zwijamy w kształt rogalika. Gotowe grzebyczki układamy na blasze (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) , smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.