ßßß Cookit - przepis na Grzebyczki staropolskie

Grzebyczki staropolskie

nazwa

Wykonanie

Grzebyczki to kolejny przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Są pyszne, kruche a ich wykonanie wbrew pozorom proste i szybkie.
Składniki:
½ kg mąki tortowej
45 dag margaryny
10 płaskich łyżek śmietany
2 całe jaja
4 żółtka
Marmolada
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z margaryną, dodać śmietanę i jaja- wyrobić ciasto i wsadzić do lodówki na około 3 godziny. Odstane ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm i wykrawamy nożem prostokąty. Na środku (wzdłuż prostokąta) nakładamy odrobinę marmolady, zwijamy na połowę- lekko nagniatając brzegi. Od drugiej strony nacinamy w kilku miejscach i zwijamy w kształt rogalika. Gotowe grzebyczki układamy na blasze (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) , smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/07/grzebyczki-staropolskie.html