ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.
Składniki:
0,5 kg mąki
25 dag margaryny
0,5 szklanki śmietany
8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek
marmolada owocowa
jajko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/kruche-rogaliki-drozdzowe.html