Wykonanie
Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki
drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.
Składniki:0,5 kg
mąki25 dag
margaryny0,5 szklanki
śmietany8 dag
drożdży roztartych z
mąką na proszek
marmolada owocowa
jajko do posmarowania
cukier kryształ do posypaniaZ
mąki,
margaryny,
śmietany i
drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej
wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej
mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę
marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!