Wykonanie
Na przekór pogodzie – dziś
poziomkowe parfait. Smak mojego dzieciństwa bo przypomina mi
mleczno owocowe koktaile, które robili latem rodzice
Składniki :2
jajka,2
żółtka,80 g
cukru,100 g poziomek (lub innych
owoców wg uznania),szczypta
soli,300 ml gęstej
śmietany.Wykonanie :Zmiksować
poziomki na puree i ubić
śmietanę. Ubić
jajka,
żółtka,
cukier i
sól mikserem na wysokich obroteach (około 5 minut) na gładką masę. Dodać do masy puree
poziomkowe i stopniowo dodawać
bitą śmietanę. Wymieszać dokładnie. Wlać do foremek i zamrażać w zamrażarniku około 5 godzin. Aby ulatwić sobie wyjęcie z foremek na chwilę przed wyjęcień zanurzyć spód foremki w ciepłej wodzie.