TORT Z OWOCAMI I GALARETKĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto pachnące latem!
„Letnie Marzenie” – jak nazwała je w swoim komentarzu Gosia :)
Pełne owoców, na spodzie z cienkiego, razowego biszkoptu.
Uwaga:)
To ciasto u nas występuje w dwóch odmianach:
– moja ulubiona – galaretka jest tylko tam gdzie owoce, a biszkopt pozostaje „suchym” ciastem
– faworyt reszty Rodziny – biszkopt jest także „przesiąknięty” galaretką przez co baaaardzo wilgotny (tak jak w dobrze nasączonym torcie) – wersja na zdjęciach ;)
Ciasto to można przygotować na bazie gotowych galaretek lub pokusić się o zrobienie własnej:
1 litr doprawionego do smaku soku lub kompotu owocowego mocno podgrzać i rozpuścić w nim 6 czubatych łyżeczek żelatyny.
Składniki:
Biszkopt (na 2 torty)
1/3 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie graham 1850)
2/3 szklanki mąki pszennej luksusowej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2/3 szklanki fruktozy/cukru brzozowego
1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania mrożonych owoców (u mnie mieszanka jagód, truskawek, malin) lub świeżych
1 litr galaretki owocowej (+0,5 litra jeśli biszkopt ma być „przesiąknięty”, tak jak na zdjęciach)
dodatkowo:
3-4 łyżki serka mascarpone
1-2 łyżeczki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub rumu/likieru owocowego)
świeże owoce do przybrania (borówki, maliny)
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru brzozowego na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka ubić z drugą połową cukru brzozowego na kogel mogel. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz ubite białka. Wymieszać.
Formę do ciasta o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni) i piec 30-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby lekko przestygło, a następnie wyjąć z formy, usunąć papier i położyć na kratce aby odparowało i wystygło.
Jak ciasto będzie już chłodne przekroić je na 2 prostokątne placki.
Uwaga:)
Do przygotowania tortu będzie nam potrzebny tylko jeden placek. Drugi zawinięty szczelnie w folię i/lub torebki foliowe można zamrozić i wykorzystać w przyszłości.
Jeden placek biszkoptowy włożyć z powrotem do blaszki, w której się piekł. Na wierzchu rozsypać grubą warstwę zamrożonych owoców (lub świeżych) i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Uwaga:)
Jeśli chcemy aby ciasto nie przesiąkło galaretką (moja ulubiona wersja), w momencie zalewania owoców, galaretka musi być już bardzo gęsta.
Przygotować krem do ozdobienia tortu. Ser mascarpone zmiksować z dodatkiem syropu z agawy i esencji waniliowej.
Zastygnięty tort udekorować kremem z mascarpone i świeżymi owocami.
Smacznego:)
Źródło:https://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/19/tort-z-owocami-i-galaretka