ßßß
Ciasto pachnące latem!„Letnie Marzenie” – jak nazwała je w swoim komentarzu Gosia :)Pełne owoców, na spodzie z cienkiego, razowego biszkoptu.Uwaga:)To ciasto u nas występuje w dwóch odmianach:– moja ulubiona – galaretka jest tylko tam gdzie owoce, a biszkopt pozostaje „suchym” ciastem– faworyt reszty Rodziny – biszkopt jest także „przesiąknięty” galaretką przez co baaaardzo wilgotny (tak jak w dobrze nasączonym torcie) – wersja na zdjęciach ;)Ciasto to można przygotować na bazie gotowych galaretek lub pokusić się o zrobienie własnej:1 litr doprawionego do smaku soku lub kompotu owocowego mocno podgrzać i rozpuścić w nim 6 czubatych łyżeczek żelatyny.Składniki:Biszkopt (na 2 torty)1/3 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie graham 1850)2/3 szklanki mąki pszennej luksusowej4 jajka (osobno żółtka i białka)2/3 szklanki fruktozy/cukru brzozowego1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu1 łyżeczka proszku do pieczenia2 opakowania mrożonych owoców (u mnie mieszanka jagód, truskawek, malin) lub świeżych1 litr galaretki owocowej (+0,5 litra jeśli biszkopt ma być „przesiąknięty”, tak jak na zdjęciach)dodatkowo:3-4 łyżki serka mascarpone1-2 łyżeczki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)1 łyżeczka esencji waniliowej (lub rumu/likieru owocowego)świeże owoce do przybrania (borówki, maliny)
Wykonanie:Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru brzozowego na sztywną pianę. Odstawić.Żółtka ubić z drugą połową cukru brzozowego na kogel mogel. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz ubite białka. Wymieszać.Formę do ciasta o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni) i piec 30-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby lekko przestygło, a następnie wyjąć z formy, usunąć papier i położyć na kratce aby odparowało i wystygło.Jak ciasto będzie już chłodne przekroić je na 2 prostokątne placki.
Uwaga:)Do przygotowania tortu będzie nam potrzebny tylko jeden placek. Drugi zawinięty szczelnie w folię i/lub torebki foliowe można zamrozić i wykorzystać w przyszłości.Jeden placek biszkoptowy włożyć z powrotem do blaszki, w której się piekł. Na wierzchu rozsypać grubą warstwę zamrożonych owoców (lub świeżych) i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Uwaga:)Jeśli chcemy aby ciasto nie przesiąkło galaretką (moja ulubiona wersja), w momencie zalewania owoców, galaretka musi być już bardzo gęsta.Przygotować krem do ozdobienia tortu. Ser mascarpone zmiksować z dodatkiem syropu z agawy i esencji waniliowej.Zastygnięty tort udekorować kremem z mascarpone i świeżymi owocami.Smacznego:)