Wykonanie
Składniki4 porcje300 g
filetu z kurczaka lub
indykaprzyprawy: po 1 łyżeczce
kurkumy,
oregano i
kminu rzymskiego, po 1/2 łyżeczki
cynamonu,
słodkiej papryki,
ostrej papryki5
czerwonych papryk1/4 szklanki surowej
kaszy jaglanej1
cebula1 ząbek
czosnku300 g
cukinii (1 mała)1/2 puszki
pomidorów8 łyżek tartego
sera do zapiekania (np.
mozzarelli, provolone)
oliwa extra vergine,
sól i
pieprzPrzygotowanie
Mięso rozbić na cieńsze filety, następnie pokroić w kosteczkę i zamarynować: doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami
oliwy extra vergine, odłożyć.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne. Połówki
papryk wrzucić na wrzątek i blanszować przez ok. 3 minuty. Dwie połówki
papryki pokroić w kosteczkę, resztę ułożyć w naczyniu do zapiekania i posolić od środka.W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki
wody, wrzucić
kaszę jaglaną, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać starty
czosnek oraz pokrojoną
paprykę i chwilę podsmażyć.Zwiększyć ogień, dodać
mięso i szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać startą na tarce nieobraną
cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.Dodać posiekane
pomidory z puszki, doprawić wszystko
solą i
pieprzem i zagotować. Dodać
kaszę jaglaną, wymieszać i gotować przez 2 minuty.Powstałym farszem wypełnić połówki
papryk. Piec przez 25 minut w 180 stopniach C . Następnie posypać tartym
serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.