ßßß Cookit - przepis na Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną

Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
Ok. 9 małych cukinii
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
Puszka krojonych pomidorów
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
¾ szklanki kaszy jaglanej
Kulka mozzarelli
2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie cukinie dokładnie myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy czosnek, a po minutce mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4 wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również można je dodać. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy ugotowaną kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/cukinie-faszerwane-miesem-mielonym-i.html