ßßß Cookit - przepis na Chrupiące Quiche z kurczakiem i cukinią

Chrupiące Quiche z kurczakiem i cukinią

nazwa

Wykonanie

1 trójkąt tarty = ok 150 kcal
Składniki:
180 g mąki pełnoziarnistej
30 g żółtego sera light
pół kostki masła light
Przyprawy: 2 łyżki oregano, 2 łyżki bazylii, 1 łyżka kminku, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżka suszonego chilli, łyżka brązowego cukru, sól, pieprz
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
400g piersi z kurczaka
2 jajka
jogurt naturalny
oliwa do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Na początek przygotowujemy ciasto do tarty. Do przesianej przez sitko mąki dodajemy pokrojone w dosyć drobną kostkę zimne masło, do tego bazylię i oregano, pieprz i sól oraz utarty żółty ser.
2. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. W tym czasie formę do tarty smarujemy oliwą. Po wyjęciu cista z lodówki wykładamy nim formę. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż ciasto będzie zarumienione (ok. 20min.)
4. Umyte i oczyszczone piersi kurczaka mielimy w blenderze najdrobniej jak się da. Następnie mięso podsmażamy na patelni z kroplą oliwy. Rozdrabniamy mięso, żeby było jak najbardziej kruche oraz przyprawiamy je ostrą papryką w proszku.
5. Pomidory z puszki przekładamy do garnka i gotujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do powstałego sosu dodajemy przyprawy: cynamon, kminek, suszone chilli, pieprz i sól. Smak jest dosyć ciekawy, a uzupełnia go brązowy cukier, który dodajemy na koniec.
5. Do wcześniej przygotowanego na patelni mięsa dokładamy przygotowany sos pomidorowy i musimy odparować nadmiar wody. Trzymamy patelnię na ogniu do momentu, aż farsz będzie dosyć suchy.
6. Paprykę kroimy w paski, cukinię w talarki. Jajka łączymy z jogurtem i doprawiamy ostrą papryką w proszku. Ten sos posłuży nam do zalania tarty przed włożeniem do piekarnika
7. Na upieczone wcześniej ciasto układamy mięsno-pomidorowy farsz, następnie układamy cukinie i paprykę. Tartę zalewamy sosem z jogurtu i wstawiamy do piekarnika (190 st. C). Kontrolujemy, żeby wierzch tarty się lekko zaróżowił, a ciasto nie spaliło - ok. 25min.
Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w trójkąty. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SMACZNEGO!
Źródło:http://ourlittlepassion.blogspot.com/2012/10/chrupiace-quiche-z-kurczakiem-i-cukinia.html