Wykonanie
1 trójkąt tarty = ok 150 kcal
Składniki:180 g
mąki pełnoziarnistej30 g
żółtego sera lightpół kostki
masła light
Przyprawy: 2 łyżki
oregano, 2 łyżki
bazylii, 1 łyżka
kminku, szczypta
cynamonu, 2 łyżeczki mielonej
ostrej papryki, 1 łyżka suszonego
chilli, łyżka
brązowego cukru,
sól,
pieprz1
czerwona papryka1
cukinia1 puszka
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku400g
piersi z kurczaka2
jajkajogurt naturalnyoliwa do posmarowania formy
Przygotowanie:1. Na początek przygotowujemy ciasto do tarty. Do przesianej przez sitko
mąki dodajemy pokrojone w dosyć drobną kostkę zimne
masło, do tego
bazylię i
oregano,
pieprz i
sól oraz utarty
żółty ser.2. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.3. W tym czasie formę do tarty smarujemy
oliwą. Po wyjęciu cista z lodówki wykładamy nim formę. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż ciasto będzie zarumienione (ok. 20min.)
4. Umyte i oczyszczone
piersi kurczaka mielimy w blenderze najdrobniej jak się da. Następnie
mięso podsmażamy na patelni z kroplą
oliwy. Rozdrabniamy
mięso, żeby było jak najbardziej kruche oraz przyprawiamy je
ostrą papryką w proszku.
5.
Pomidory z puszki przekładamy do garnka i gotujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek. Do powstałego sosu dodajemy
przyprawy:
cynamon,
kminek, suszone
chilli,
pieprz i
sól. Smak jest dosyć ciekawy, a uzupełnia go
brązowy cukier, który dodajemy na koniec.
5. Do wcześniej przygotowanego na patelni
mięsa dokładamy przygotowany
sos pomidorowy i musimy odparować nadmiar
wody. Trzymamy patelnię na ogniu do momentu, aż farsz będzie dosyć suchy.
6.
Paprykę kroimy w paski,
cukinię w talarki.
Jajka łączymy z
jogurtem i doprawiamy
ostrą papryką w proszku. Ten sos posłuży nam do zalania tarty przed włożeniem do piekarnika
7. Na upieczone wcześniej ciasto układamy
mięsno-
pomidorowy farsz, następnie układamy
cukinie i
paprykę. Tartę zalewamy sosem z
jogurtu i wstawiamy do piekarnika (190 st. C). Kontrolujemy, żeby wierzch tarty się lekko zaróżowił, a ciasto nie spaliło - ok. 25min.
Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w trójkąty. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SMACZNEGO!