Wykonanie
Bardzo lubię
ciasto drożdżowe we wszelkich postaciach. Takie wytrawne muffinki zawsze cieszą się powodzeniem. Do zrobionych ostatnio dodałam oprócz
suszonych pomidorów kawałki różnych
serów, które znalazłam w lodówce , nieco suszonych
ziół i świeży
szczypiorek oraz
natkę pietruszki. Wyszły pyszne i aromatyczne.1/2 kg
mąki30 g
drożdży i łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwyjajkoOk. 15 dkg kawałków
sera , żółtego i
mozzarelliKilka
suszonych pomidorów z zalewyŁyżeczka suszonej
bazylii i
oreganoPłaska łyżeczka
soliSzczypta
pieprzu ziołowegoNatka pietruszki i
szczypiorekszklanka
wodyPół szklanki
mlekaNajpierw zrobiłam rozczyn -
drożdże rozrobiłam z
cukrem , dolałam letniego
mleka i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w cieple miejsce na 10 minut do wyrośnięcia .Do miski z
mąką dodałam
zioła,
sól, pokrojone
serki,
pezyprawy.
Potem dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn,
jajko,
oliwę, letnią
wodę, . Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.Nakładałam ciasto łyżką do natłuszczonej formy do muffinek ), do połowy , bo
drożdżowe ciasto bardzo rośnie.Piekłam około 25 minut w 180 C.Wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, zostały docenione nie tylko przez domowników.Polecam np. na pikniki.Smacznego !