Wykonanie
Danie robi się szybko - około 20 min, kosztuje niewiele i niewiele wymaga składników- można użyć resztek z poprzedniego dnia a smakuje wybornie:) Pomysłodawcami tego dania są panowie : Robert Makłowicz i Grzegorz Ostrowski :) To na ich przepisach bazowałam a wykonanie i cała reszta moje:)Gnocchi ( czyli włoskie kopytka ziemniaczane)- około pół kilo ugotowanych i sprasowanych
ziemniaków - ja używam z poprzedniego dnia-
mąka ( około szklanki+ do posypania stolnicy)-
jajko-
sól,
pieprz, szczypta gałki muszkotałowejZe wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto- ma odchodzić od ręki . Następnie z kawałków ciasta formujemy wałeczki a z nich odcinamy około 3 cm kawałki. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej
wody i gotujemy 3 min od wypłynięciaW tym samym czasie jak będą się gotowały nasze gnocchi robimy sos.
Sos pomidorowo-
ziołowy- 2 czubate łyżki gęstego
przecieru pomidorowego- spora łyżka
masła (można zastąpić
oliwą)- 1-2 szklanki
mleka 3,2% (raczej nie może być chudsze)- 3 duże ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki
cukru- ulubione
zioła (
bazylia,
oregano,
natka pietruszki,
szczypiorek do woli)-
sól,
pieprObrany
czosnek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
czosnek, smażymy mieszając przez pół minuty, dodajemy
przecier pomidorowy. Cały czas mieszając smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty. Kiedy przecier lekko zacznie się na brzegach rondla brązowić, zdejmujemy z ognia. Wlewamy
mleko, wsypujemy
zioła, mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając przez 3-4 minuty.Gnocchi polewamy sosem, startym lub pokrojonym
serem ( taki jaki znajdziemy w lodówce) i pałaszujemy:)