W takie upały nie mam ochoty na jedzenie mięsa w jakiejkolwiek postaci, w związku z tym szukam nowych smaczków. Wczoraj testowałam roladki z cukinii z czosnkowym farszem z sera feta.SkładnikiRoladki3 małe cukinie250 gram fety4 łyżki jogurtu greckiego2 ząbki czosnkuświeżo mielony pieprzSos pomidorowy7 łyżek pikantnego ketchupu3 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżki soku pomarańczowegoświeżo mielony pieprzsuszona bazyliaSposób przygotowaniaCukiniaKrok 1Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki wzdłuż, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw.W garnku zagotować 2 litry wody i parzyć plastry cukinii po około 2 minuty.Odkładać na sitku lub ręczniku papierowym do odsączenia.FarszKrok 2W miseczce rozgnieść ser feta i wymieszać go z jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do serka. Przyprawić pieprzem. Wszystko dokładnie razem wymieszać.RoladkiKrok 3Plastry cukinii smarować serową masą, mniej więcej do połowy długości. Zawijać rulony i ustawiać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.* jeśli rulony będą się rozwijać - spinać je wykałaczkamiKrok 4Roladki zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.Sos pomidorowyKrok 5Ketchup wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać pieprz i bazylię. Wlać sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.5/ 10 (6 votes cast)Zapiekane roladki z cukinii, 9.5 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyPotrawka z bobem a’la leczoPasztet z cukiniiPieczarki z fetą w dipie czosnkowymFaszerowana cukiniaSuszone pomidory z fetą