Wykonanie
Przepis na grillowane
pieczarki z
fetą przywiozłam z Bawarii. To moje ulubione bezmięsne danie z grilla. Lekkie, a jednocześnie konkretne i pełne smaków. Można je przygotować wiele godzin przed grillowaniem, ale łatwo też wszystko przygotować w warunkach
polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20.
10 średnich
pieczarek150 g
sera fetaczosnek granulowanymielony
pieprz2 listki
bazylii lub
bazylia suszona
Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki.
Serek feta pokroić na 10 kostek. Każdą kostkę włożyć do 1
pieczarki i wyrównać wklęsłą stroną łyżeczki.
Posypać
pieprzem i
czosnkiem granulowanym.
Bazylię pokroić drobniutko, nałożyć na
serek i lekko docisnąć palcem.
Pieczarki grillować 20 minut lub wg uznania.
Poza sezonem grillowym można upiec takie
pieczarki w piekarniku. Pieczone w piekarniku powinny być ułożone w otwartym naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 30 minut.
Pieczarki w piekarniku warto upiec przy okazji
pieczenia mięs czy pasztetów.