ßßß Cookit - przepis na Bawarskie pieczarki z grilla

Bawarskie pieczarki z grilla

nazwa

Wykonanie

Przepis na grillowane pieczarki z fetą przywiozłam z Bawarii. To moje ulubione bezmięsne danie z grilla. Lekkie, a jednocześnie konkretne i pełne smaków. Można je przygotować wiele godzin przed grillowaniem, ale łatwo też wszystko przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20.
10 średnich pieczarek
150 g sera feta
czosnek granulowany
mielony pieprz
2 listki bazylii lub bazylia suszona
Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki.
Serek feta pokroić na 10 kostek. Każdą kostkę włożyć do 1 pieczarki i wyrównać wklęsłą stroną łyżeczki.
Posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym. Bazylię pokroić drobniutko, nałożyć na serek i lekko docisnąć palcem.
Pieczarki grillować 20 minut lub wg uznania.
Poza sezonem grillowym można upiec takie pieczarki w piekarniku. Pieczone w piekarniku powinny być ułożone w otwartym naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 30 minut. Pieczarki w piekarniku warto upiec przy okazji pieczenia mięs czy pasztetów.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/bawarskie-pieczarki-z-grilla.html