ßßß
Wbrew pozorom lekka i aromatyczna tarta. Interesujące połączenie smaków. Trzeba uważać z solą, bo oliwki i kurczak są same w sobie dość słone.Składniki1 mała śmietana 18%1 łyżka mąki ziemniaczanej2 średnie jajka1 wędzone udko z kurczakagarść czarnych oliwek1 porbazylia, oregano, estragonsól, pieprz, papryka słodkaCiasto0,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki żytniej wieloziarnistej10 dag masła lub margaryny1 duże jajkosól, oregano, bazylia0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaKrok 1Zimną margarynę siekamy z mąkami. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 0,5 godziny do lodówki. Następnie przekładamy do blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w 180 st z nawiewem na górę. Pora i kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ok. 10 minut aż por będzie miękki. Śmietanę mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika układamy pora z kurczakiem, oliwki a następnie zalewamy masą śmietanowo- jajeczną i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Pełnoziarnista tarta z porami i wędzonym kurczakiem, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyPierś z kurczaka z porami w cieście francuskimPizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkamiDietetyczna tartaTarta z makrelą, fetą i ogórkiemQuiche z porem i boczkiem