ßßß
Idealne danie na piątkowy obiad, łosoś i kapary świetnie do siebie pasują, a kruchy spód dopełnia całości.Title Votes Rating Review No results.Składnikiciasto0,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej10 dag masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli, pieprzu, bazylii i oreganofarsz1 opakowanie wędzonego łososia w plastrachgarść kaparów1 mały kubek śmietany 12% lub 18%1 łyżka mąki ziemniaczanejsól, pieprz, papryka słodkaSposób przygotowaniaKrok 1Zimne masło siekamy z mąkami, dodajemy jajko, doprawiamy i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Pieczemy 15 min. w 180°C.Krok 2Śmietanę łączymy z roztrzepanymi jajkami, mąką, doprawiamy.Krok 3Na podpieczonym spodzie układamy plastry łososia i kapary, zalewamy śmietaną z jajkami i pieczemy ok. 30 min. w 180°C.Krok 4Inspiracją do powstania tej tarty był świetny przepis na tartę z wędzonym kurczakiem i porem autorstwa Pauliny.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Tarta z łososiem i kaparami, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyTarta cytrynowa z beząŁosoś z dipem z suszonych pomidorów w towarzystwie smażonej cukiniFrancuski warkocz z łososiem i warzywami
Pasta jajeczna z łososiem – danie konkursoweJajka faszerowane kaparami