ßßß
Przepis:własny/ 4 porcje - 8-9 małych scones /200 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli30-40 g zimnego masłajajko70 ml mleka50 g pokruszonej fetygarść drobno pokrojonej, świeżej bazylii+ odrobina mleka i mąkiWszystkie składniki prócz fety i bazylii wymieszać w misce i wyrobić, dodać fetę i bazylię. Ponownie wyrobić. Umyć i podsypać mąką dłonie, formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Można także po prostu wyspać stolnicę mąka, ciasto grubo rozwałkować i wycinać szklanką scones. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Scones wysmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później jeść z dowolnym dodatkami. Moja propozycja to odrobina kremowego serka i kilka listków rukoli.smacznego.