Wykonanie
Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o…
pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne były
drożdże. Do dzisiejszych
bułek nie trzeba ich stosować, wystarczą bardzo podstawowe składniki, które bez problemu można znaleźć w kuchennych szafkach – w ostateczności u sąsiadaSkładniki :3 szklanki
mąki pszennej150 ml
mleka40 gram
masła2
jajka do ciasta1
jajko do posmarowania z wierzchu2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli1.
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.2. Następnie dodajemy zimne
masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.3.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, po czym dolewamy do
mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa
razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu
mak, czy
sezam jak najbardziej wskazane.6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.