Wykonanie
Każdy ma swój
śniadaniowy "repertuar". Zgodnie z przyzwyczajeniami i z powodu braku czasu zwykle wybiera się to samo, przynajmniej ja tak mam;) Dlatego staram się to zmieniać, gdy tylko nadarzy się okazja. Takie scones z dodatkami wcale nie odbiegają zbytnio od tradycyjnych kanapek, ale wprowadzają pewien powiew świeżości;D Są proste do przygotowania i świetnie sprawdzą się, gdy zabraknie nam
pieczywa (co dla mnie nie stanowi problemu, bo w kolejce do zastępstwa już czeka owsianka i inne pyszności;D), a nikomu nie chce się iść do sklepu;) Te proste składniki w zasadzie zawsze ma się w domu, dlatego bez problemu można upiec sobie scones. I to bez użycia piekarnika. Oczywiście to trochę co innego, niż normalne scones, ale idea jest ta sama, a efekt smakowity. Wychodzą miękkie, a jednocześnie kruche, naprawdę dobre. Ja podałam je z
serkiem orzechowym i domowym
dżemem morelowym,
twarożkiem ze
szczypiorkiem oraz
serem pleśniowym z
pomidorem. Myślę też, że warto by było dodać suszone
zioła do ciasta, by otrzymać różne wersje placka. Polecam:)- 75g
mąki pszennej- 60 g
mąki Graham- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli (lub mniej)- 20g
masła- 100ml
mleka1) W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.2) Dodać drobno pokrojone
masło i szybko wyrobić ciasto.3) Rozgrzać patelnię, a ciasto spłaszczyć na okrągły placek.4) Ponakłuwać go widelcem i położyć na patelni.5) Smażyć po kilka minut z każdej strony, uważając, by się nie przypalił.6)Placek może popękać, dlatego trzeba być ostrożnym.7) Zostawić do ostygnięcia lub podawać od razu, pokrojony na trójkąty.Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 335 kcal