Wykonanie
Zwykle nie piekę ciast pokazanych w gazetach dla kobiet. Ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek. I opłacało się. Fajne połączenie
sera i
cynamonu, delikatne i słodkie. Uwielbiam serniki.Składnikispód0,5 szkl
mąki4 dag
masła1 łyżka
cukru pudrućwierć łyżeczki
proszku do pieczenia1
żółtkomasa serowa4
białka jaja (ubić na pianę)6 dag
masła0,5 szkl
cukru3
żółtka0,5kg
twarogu mielonego1 łyżka czubata
mąki ziemniaczanejtrochę
cukru waniliowegocynamonSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść spód i wykleić nim niewielką foremkę ok 19 cm. (Ja użyłam dwóch małych naczynek do zapiekania,bo nie dysponuję taką formą. Wyszło ok 8 sporych kawałków ciasta.)Krok 2Ubić
białka z odrobinką
soli i
cukru. Utrzeć
masło z
cukrem na masę. Dodawać
żółtka i
twaróg. Następnie
mąkę ziemniaczaną i
cukier waniliowy. Połączyć masę z
białkiem. Powinna wyjść dość płynna, puszysta masa.Krok 3Wylewamy 1/3 masy na spód. Posypujemy równomiernie
cynamonem wg uznania. Wylewamy kolejną część masy i postępujemy podobnie. I ostatnia część masy. Wierzch posypujemy
cynamonem.Krok 4Piec ok godziny w 180*C. Nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika, bo opadnie. Najlepiej pozwolić na ostygnięcie w piekarniku.