Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasza majówka ? spędzacie ją w
domku czy gdzieś na wyjeździe ? u nas
plany się troszku zmieniły ze względu na choróbsko - dopadła nas angina i majówkę spędzamy w
domku. Ale ma to swoje dobre strony, odpoczywamy, mamy czas na nadrobienie rożnych zaległości i mamy czas dla siebie. Ostatnio w pracy koleżanka przyniosła do
kawki pyszny sernik z
brzoskwiniami i wzięłam od niej przepis i go upiekłam - jest ze strony Moje Wypieki. Polecam go wam bo jest naprawdę pyszny, puszysty i mokry a nie suchy. Do
kawki idealny. Tak więc my siedzimy sobie w
domku, zajadamy serniczek i odpoczywamy.Miłego dnia kochani i miłej majówki no i cudnej pogody bo u nas zdecydowanie się ona popsuła. I zapraszam na serniczek.Składniki:ciasto- 250 g zimnego
masła- 3 łyżki
cukru pudru- 5
żółtek- 510
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa- 125 g miękkiego
masła- 200 g drobnego
cukru- 3
jajka- 1 kg
twarogu półtłustego- 2 łyżki
mąki ziemniaczanejdodatkowo- puszka
brzoskwiń- 5
białek (co nam zostały z ciasta)- 150 g drobnego
cukruPrzygotowujemy ciasto - do miski wkładamy zimne
masło,
cukier puder,
żółtka,
proszek do pieczenia oraz
mąkę - wyrabiamy ciasto - ja zrobiłam to w mikserze za pomocą mieszadła. Ciasto dzielimy na dwie części i robimy kulki, które chowamy do woreczków i do zamrażalnika. Tak muszą poleżeć około 2 godzin.Blaszkę smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na spód połowę ciasta na tarce i lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut.Przygotowujemy masę
serową - do miksera wkładamy
masło i miksujemy je z
cukrem. Dodajemy
jajka i porcjami
twaróg (
twaróg wcześniej rozdrobniłam widelcem) oraz
mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż masa się połączy.Masę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy pokrojone
brzoskwinię.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania
cukier. Przekładamy ją na
brzoskwinię i równo rozprowadzamy.Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Smacznego !!!