Wykonanie
Ten sernik ma kilka wersji.Można go zrobić z
owocami lub bez
owoców.Można wykorzystać
owoce sezonowe lub
owoce z puszki, np.
brzoskwinie.My dodaliśmy
jabłka i
banany oraz dżemik z
pigwy.Potrzebne produkty:na kruche ciasto:-1,5 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
margaryny-1
jajko-łyżeczka
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto.Jeśli nie korzystamy z
owoców z puszki a np. z surowych
jabłek, to musimy je zagotować w
syropie, jak do babeczek z
jabłkami.
Masa twarogowa to:-1 kg
twarogu chudego lub półtłustego-5
jajek-1 i 1/3 szklanki
cukru-3 łyżki
maki ziemniaczanej-10 dkg
margaryny-
aromat śmietankowyTwaróg mielimy przez maszynkę.
Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki
cukru i miksujemy.
Do 5
żółtek dodajemy szklankę
cukru i miksujemy.Dodajemy
twaróg, nadal miksując.Dodajemy roztopioną
margarynę a następnie
mąkę ziemniaczaną.
Oj,oj!W tym momencie po 20 latach nasz mikser odleciał w niebyt.Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.Masę
twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.Należy więc połączyć
białka z masą
twarogową.
Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z
pigwy, na to
owoce.
Następnie wykładamy masę
twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki z kruchego ciasta.
Sernik wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiema następnie na kolejne 30 minut zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
Po 60 minutach sernik jet gotowy.
Smacznego!