Wykonanie
Truskawki powoli się kończą, ale jest jeszcze czas (choćby w nadchodzący weekend), aby zrobić szybki
biszkopt z
morelami i
truskawkami. Ciasta
biszkoptowe, u mnie sprawdzają się idealnie, mam szybki, prosty przepis na
biszkopt i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Zasadę mam zawsze taką samą, ile
jajek, tyle reszty ;) a dodatki to już można wymyślać, mieszać, dokładać.Ciasto wyszło bardzo żółte, bo było na "swojskich" jajkach. Przepis na dużą blachę. Zdjęcia w przekroju nie zrobiłam, bo migiem zniknęło ze stołu ;) wiec myślę, że smakowało...
Składniki:- 7
jajek- 7 łyżek
cukru- 7 łyżek
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
cukier puderPrzepis:-
białka oddzielić od
żółtek-
białka zmiksować z
cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując- wsypywać po jednej łyżce
mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać- na końcu dodać
proszkek do pieczenia- formę (duża blacha) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto- na górę ułożyć przekrojone na pół
truskawki (przecięcie do góry) i połówki
moreli (bez pestek)- całość piec około 50 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)- po wystudzeniu wyłożyć ciasto na deskę, posypać
cukrem pudremSmacznego.źródło: własne