Wykonanie
Kiedy potrzebowałam zrobić proste ciasto, które mogą zjeść wszyscy, koleżanka z pracy poleciła mi, żebym upiekła
biszkopt z
jabłkami... Takie proste, szybkie, a
kawa zupełnie inaczej smakuje. Od siostry dostałam radę na prosty
biszkopt - dajemy tyle samo wszystkiego ;) czyli ile
jajek tyle
mąki i
cukru... wprost idealne do zapamiętania... i o to własnie chodziło...
- 4
jajka- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3
jabłka-
cukier puder-
białka oddzielić od
żółtek-
białka zmiksować z
cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując- wsypywać po jednej łyżce
mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać- na końcu dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia- formę silikonową wysmarować odrobiną
oliwy, wylać ciasto- na górę ułożyć pokrojone w plasterki
jabłka- całość piec około 30-40 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)- po wystudzeniu wyłożyć ciasto na deskę, posypać
cukrem pudremSmacznego.