ßßß Cookit - przepis na Przepisy na każdy dzień

Przepisy na każdy dzień

nazwa

Wykonanie

Egzotycznie brzmiący, ale na wskroś polski makowiec nadesłała nam p. Ida. Wygląda zachęcająco, założę się, że z jabłkami jeszcze nie jedliście.
Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Idapk – danie konkursowe
Składniki
kruche ciasto
1,5 szkl mąki bezglutenowej (lub pszennej)
0,5 kostki masła lub margaryny
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
200g mielonego maku
200ml mleka migdałowego
50g cukru
1 czubata łyżka miodu
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
starta skórka z pomarańczy lub cytryny
dowolne bakalie, rodzynki, orzechy
500g startych jabłek
2 białka
Sposób przygotowania
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy (można do lodówki)
Krok 2
Mleka zagotowujemy z cukrem i miodem, dodajemy mak i podgotowujemy. Dodajemy ekstrakt, startą skórkę z cytrusów, na koniec bakalie. Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do maku starte jabłka. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy,
Krok 3
Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wylepiamy przygotowanym kruchy ciastem (2/3).
Na to wykładamy masę makową. Posypujemy resztą kruchego ciasta.
Pieczemy 40-60 min w 180 C.
Świetnie smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce :)
Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/14600/makowiec-japonski-z-jablkami-na-kruchym-spodzie-bezglutenowy-p-idapk-danie-konkursowe