Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".Kruche ciasto:1 szklanka mąki pszennej2 żółtka½ kostki margaryny1 łyżeczka cukru pudru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa1 puszka masy makowej słodkiej6 białek4 żółtka10 dag margaryny5 łyżek mąki2 duże jabłka3 łyżki płynnego mioduRodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki2 łyżeczki proszku do pieczenieKruszonka½ szklanki cukru½ kostki margaryny1 1/3 szklanki mąkiZ podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.Wyrobić kruszonkę z podanych składników.Białka ubić na sztywno.Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.