ßßß Cookit - przepis na Makowiec na cieście ucieranym

Makowiec na cieście ucieranym

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :)
Masa makowa:
2/3 szklanki cukru
900ml mleka
300g mielonego maku
1 budyń waniliowy
Olejek migdałowy
100g rodzynek
100g mieszanki migdałów i orzechów
Skórka z pomarańczy
Ciasto:
250g margaryny lub masła 82% (miękkiego)
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
500g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (¾ i ¼)
Dodatkowo:
Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.
Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto.
Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały i wlewamy rozpuszczony budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia.
Gdy masa jest zimna robimy ciasto.
Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy.
Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową.
Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca.
Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około 35 – 40 minut. Jeśli ciasto jest pieczone w mniejszej blasze, wydłużamy czas pieczenia.
Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-ucieranym.html