Wykonanie
Przepis znalazłam w książce z cyklu GW „Podróże kulinarne – Kuchnia Brytyjska”. Ciasto jest bardzo proste. Zamiast
pomarańczy można użyć jak przypuszczam
cytryn.
SKŁADNIKI :1/3 szklanki
maku (50 g)1/4 szklanki
mleka (60 mI)185 g utartego
masła1 łyżka skórki z
pomarańczy, drobno startej1 szklanka
cukru pudru (220 g)3
jajka1,5 szklanki
mąki z dodatkiem 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (225 g)0,5 szklanki
mąki (75 g)0,5 szklanki
migdałów (60 g), zmielonych0,5 szklanki soku z
pomarańczy (125 mi)
SYROP POMARAŃCZOWY:1 szklanka
cukru pudru (220 g)2/3 szklanki soku z
pomarańczy (160 mi)1/3 szklanki
wody (80 mi)Wykonanie :1 Nagrzej piekarnik do średniej temperatury (ustawiłam 170 st). Wysmaruj tłuszczem spód i boki głębokiej tortownicy o średnicy 22 cm i wyłóż je pergaminem.2 W misce zmieszaj
mak i
mleko. Na 20 min odstaw.3 W tym czasie w małej misce wymieszaj mikserem
masło, skórkę
pomarańczy i
cukier do puszystej iekkiej konsystencji oraz jedno po drugim wbij
jajka. Całość mieszaj do połączenia składników.4 Przełóż ciasto do dużej miski. Drewnianą łyżką wmieszaj
mąkę, zmielone
migdały, sok i
makową miksturę. Rozprowadź ciasto w przygotowanej tortownicy.5 Piecz ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku. Zostaw ciasto 5 min na blasze w piekarniku, następnie odwróć i polej gorącym
syropem. Resztki rozlanego na blasze
syropu zlej do dzbanka i polej wierzch ciasta.
SYROP POMARAŃCZOWY: Drewnianą łyżką mieszaj składniki w małym naczyniu ustawionym na ogniu, bez zagotowywania, do rozpuszczenia
cukru. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i nie mieszając, gotuj 2 min bez przykrycia. Wlej
syrop do żaroodpornego dzbanka.