ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej. Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu.
Składniki na kruchy spód :
300 g mąki orkiszowej jasnej
150 g zimnego masła
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
wanilia - cukier lub pasta
Składniki na nadzienie jabłkowe :
1 kg jabłek
1 - 2 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
Składniki na piankę budyniową
3 białka
120 g cukru - 3/4 szklanki
1 łyżka budyniu waniliowego
Wykonanie:
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawiniete w folię wstawić na 30 minut do lodówki w międzyczasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć na cienkie plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami
foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń
ciasto z lodówki rozwałkować między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąć
wyłożyć jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki i równomiernnie rozłożyć na pianie
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 `C 40 - 45 minut
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/szarlotka-z-budyniowa-pianka.html