ßßß Cookit - przepis na Ciasto / półkruche / z owocami i budyniową pianką

Ciasto / półkruche / z owocami i budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, delikatne ciasto, warstwa soczystych, kwaskowatych owoców i słodziutka pianka, która rozpływa się w ustach.
Najpyszniejsze i najbardziej popularne letnie ciasto, które piecze już chyba każdy.
Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i nie różni się nawet wiele proporcją składników. Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat zawsze w tej samej wersji. Zmienia jedynie owoce. Najczęściej jednak z jabłkami. Wypiek ten w moim domu nazywany jest szarlotką babci Gieni i myślę , że tak już zostanie.
W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.
Oczywiście robię go zgodnie z tradycyjną recepturą , ale moje jest jakby..... odrobinę inne........
Składniki / blaszka 26-32 cm/
4 szklanki mąki pszennej
250 g schłodzonego masła
5 żółtek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 łyżki kwaśnej śmietany
skórka cytrynowa / do smaku/
szczypta soli
oraz
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
rodzynki lub drobne owoce/świeże lub mrożone/
1,5 kg jabłek
Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
-Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami.
-Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
-Ciasto podzielić na dwie części/ jedna nieco większa /
-Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby dobrze stwardniało.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód zetrzeć większą część schłodzonego ciasta, wyrównać powierzchnię.
-Posypać herbatnikami.
-Owoce ułożyć na cieście , posypać rodzynkami lub dowolnymi owocami.
-Białka ubić na sztywno , dodając pod koniec po łyżce cukier i proszek budyniowy.
-Pianę wyłożyć na owoce.
-Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
- Piec 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
z jabłkami i agrestem
............z jabłkami i malinami
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/10/ciasto-pokruche-z-owocami-i-pianka.html