Wykonanie
Pin It
Zainspirowana
przep isem Marty Gessler postanowiłam popełnić tę
sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-).Składniki:1/2 szklanki suchego
kuskus1 spory
ogórek gruntowy2
pomidory1/2 małej
cebuli2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanej
mięty marokańskiej
sól1-2 łyżki
soku z cytryny2-3 łyżki
oliwy z oliwek EVWykonanie:
Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby
woda przykryła
kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą
wodę.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy sok.
Cebulę kroimy w małą kostkę.Jak
kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało,
sałatka została zjedzona od razu :-)